Alimentele ce se vor ieftini. Lista trimisă la Guvern. Ciolacu: „Îmi doresc un acord până la sfârșitul anului” – Update
Unele alimente s-ar putea ieftini. Prim-ministrul Marcel Ciolacu vrea să plafoneze prețurile pentru o perioadă limitată, prin intermediul unui act normativ, dar experții au emis un avertisment referitor la posibilele consecințe ale unei astfel de măsuri.
Marcel Ciolacu, despre alimentele ce se vor ieftini
Update vineri, 23 iunie 2023, ora 15:30. Lista de alimente trimisă la Guvern de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) este următoarea, conform Antena 3 CNN: franzelă; ouă 10 bucăți, mărimea M; ulei de floarea-soarelui la un litru; iaurt; lapte proaspăt de peste 7 lei pe litru; făină grâu la un kilogram; cartofi; ceapă; mere și carne proaspătă de pui – un sortiment.
Update vineri, 23 iunie 2023, ora 12:10. Marcel Ciolacu a făcut precizări, vineri, despre reducerea prețurilor la alimentele de bază. Prim-ministrul a spus că își dorește să fie stabilit un acord în acest sens până la finalul acestui an, după modelul din Franța. Șeful Executivului a precizat că va veni cu un act normativ, dacă se va impune acest lucru.
”Încă lucrăm la sistem, important este că, încet, încet ajungem la un acord. Indiferent ce sistem vom găsi cu retail-lerii, cu distribuitorii, producătorii români nu vor fi afectaţi. De la aceste principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu”, a spus premierul Marcel Ciolacu, care a refuzat să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură.
”E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a adăugat premierul.
”Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a mai spus Ciolacu, menționând că dacă acesta va fi încălcat vor fi folosite acte normative.
Întrebat dacă perioada în care vor fi reduse prețurile alimentelor de bază va fi de o jumăttae de an, cu posibilitatea de prelungire, prim-ministrul a spus: ”E un început foarte bun”.
Update joi, 22 iunie 2023, ora 13.02. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că a primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea referitoare la ieftinirea alimentelor și urmează să fie finalizat un acord.
Marcel Ciolacu a precizat că sunt vizate următoarele alimente de bază: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. El a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.
”Aş vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine, la propunerea noastră privind schema de reducerea a preţurilor la alimentele de bază şi vă pot spune că retail-erii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate.
Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ şi aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare”, a spus Ciolacu.
”Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a adăugat premierul.
Acord între Guvern și reprezentanții magazinelor
Update joi, 22 iunie 2023, ora 12.05. Retailerii au trebuit să trimită, joi, până la ora 10.00, lista cu alimentele la care pot scădea prețurile, cu precizarea procentelor cu care le pot reduce, potrivit unor surse PSD citate de Economedia.
Mărcile premium vor fi excluse de la scăderea de preț, urmând să fie reduse doar mărcile de brand și mărcile proprii.
Update joi, 22 iunie 2023, ora 11.34. Guvernul ar fi ajuns la un acord voluntar pentru trei luni cu reprezentanți ai unor magazine pentru ieftinirea unor alimente, conform unor surse citate de Antena 3.
În cazul în care acest plan va funcționa, înțelegerea ar urma să fie prelungită cu trei luni. Însă, în caz contrar, ar urma să fie dată o ordonanţă de urgenţă.
După primele consultări avute cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, retailerii au spus că alimentele de bază se vor ieftini, dar nu se știe cu cât și de când. Cele două variante luate în considerare au fost: limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft; respectiv suspendarea pe termen limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor.
Știrea inițială:
Ce alimente s-ar putea ieftini
Concret, actul normativ pregătit de cabinetul Ciolacu ar urma să plafoneze adaosul comercial pentru o perioadă limitată, pe tot lanțul, de la producător și până la raft.
Sunt vizate alimentele de bază precum carnea, ouăle, laptele, făina, uleiul, legumele și fructele. Potrivit unor surse, măsura reducerii adaosului comercial ar urma să fie aplicată pentru o perioadă limitată, de șase luni.
Reprezentanții lanțurilor de magazine din țară au fost invitați marți la Guvern pentru a discuta cu prim-ministrul despre această măsură. Această propunere a fost făcută de Marcel Ciolacu, care a precizat că ar vrea ca prețurile produselor să scadă cât mai mult, în contextul în care inflația este în continuare de peste 10%.
Tema plafonării adaosurilor comerciale a fost discutată și anul trecut. Atunci, liderii coaliției de guvernare au renunțat la adoptarea acestei măsuri. Argumentul a fost că exista riscul ca produsele vizate să dispară de pe rafturi.
Un expert, despre posibilele consecințe ale plafonării prețurilor
Pe de altă parte, vicepreședintele CFA România, Adrian Codirlașu, a spus că această măsură ar putea ave unele consecințe. Expertul a explicat că o plafonare reduce oferta și niciun producător nu va vinde în pierdere.
O astfel de situație a fost înregistrată în Ungaria, care se confruntă cu o inflație de peste 20% și o creștere semnificativă a ratelor de dobândă, chiar duble față de cele din România.
„O plafonare elimină de pe piață anumiți producători sau vânzători pentru care acea activitate nu mai e profitabilă. În România se mai poate întâmpla ca un comerciant, producător va vrea să facă profit, dar el are costuri fixe care trebuie acoperite, de aceea marjele sunt diferite. Un comerciant poate să mărească marjele pentru alte produse.
Pentru unele produse vom plăti poate un preț mai mic, dar un preț mai mare pentru altele, ca el să obțină rezultatele pe care le vrea. Depinde cum va fi stabilită plafonarea, în cazul în care pentru anumiți comercianți producătorul va fi extrem de greu de a face profit din producerea sau vânzarea acelui bun e risc să dispară anumite părți din oferta de pe piață.
Cea mai bună variantă e creșterea concurenței, dar noi tocmai am îndepărtat concurența. Acum o lună, două, pe motiv că prețurile pentru alimentele din Ucraina sunt prea mici, am impus restricții pentru alimentele din Ucraina, practic a dispărut o ofertă cu preț mic. Automat, oferta care rămâne e cu preț mai mare și duce la un preț mai mare la raft”, a spus Codirlașu.
Marcel Ciolacu a declarat chiar la prima sa ședință în fruntea Guvernului că „urgența maximă” este reprezentată de o schemă de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. În afară de reducerea inflației la o singură cifră, premierul susține că este la fel de important ca în magazine să fie vândută mai multă mâncare produsă în România.